Adrian Balaban Grăjdan a fost la DNA, în dosarul privind achiziționarea unui imobil pentru ISC

Adrian Balaban Grăjdan a fost la DNA, în dosarul privind achiziționarea unui imobil pentru ISC
Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Adrian Balaban Grăjdan a fost miercuri la DNA, dar a refuzat să dea declarații în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentația în cazul achiziționării unui imobil pentru ISC.
Publicat: 19/09/2012, 15:15
Actualizat: 16/02/2019, 10:49

Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Adrian Balaban Grăjdan a fost miercuri la DNA, dar a refuzat să dea declarații în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentația în cazul achiziționării unui imobil pentru ISC.

Adrian Balaban Grăjdan a fost citat să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a da declarații cu privire la achizița sediului ISC.

Fostul șef al ISC a refuzat însă să dea declarații, optând pentru dreptul la tăcere, și a arătat, la ieșirea de la DNA, că în calitatea sa de director al secției juridice a ISC la nivelul anului 2007, nu a avut atribuții privind selecția imobilului și nu el a luat decizia finală de achiziție.

Grăjdan a mai spus că le-a depus, miercuri, procurorilor DNA un memoriu, însoțit de 25 de documente care atesta faptul că achiziția din 2007 a imobilului este corectă.

„Achiziția a fost verificată de ANRMAP în 2009 și a fost întocmit un raport. Această clădire are un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și un certificat de atestare fiscală ce arată suma cu care este înscrisă în evidențele fiscale ale Sectorului 3”, a declarat Grăjdan.

Întrebat care este prejudiciul constatat de procurorii DNA în acest dosar, Grăjdan a spus că este vorba de suma totală a clădirii, respectiv de 12 milioane de euro. Raportul ANRMAP prin care se constata că s-a respectat întocmai legislația legală în vigoare la acel moment privind achiziția sediului ISC a fost semnat de Cristina Trăilă, fostul șef al autorității. Verificarea și monitorizare achiziției de către ANRMAP s-a făcut în 2009, la solicitarea procurorilor anticorupție.

Adrian Balaban Grăjdan este cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentația pentru achiziționarea unui imobil pentru ISC, în 27 iulie procurorii aducându-i la cunoștință învinuirea.

Fostul șef al ISC declara atunci, la ieșirea de la DNA, că este cercetat într-un nou dosar, alături de alte 11 persoane.

Avocatul George Moloman preciza că anchetatorii DNA au deschis pe numele lui Balaban Grăjdan un nou dosar de cercetare, în care verifică modalitatea de achiziționare a unui imobil pentru ISC, din strada C. Robescu.

Fostul șef al ISC este cercetat pentru favorizarea infractorului într-un alt dosar, deschis după ce în 22 mai a trimis la Completul de cinci judecători al instanței supreme care judeca recursul în dosarul „Trofeul calității” un document semnat de el prin care arăta că Inspectoratul nu se constituie parte civilă în această cauză, pe motiv că nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

În acest sens, în adresa ISC era indicat un raport de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calității în Construcții”, în bugetul instituției nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

În 23 mai, procurorii DNA au făcut percheziții la Inspectoratul de Stat în Construcții, de unde au ridicat mai multe documente.

Procurorii DNA l-au audiat în 24 mai pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan și i-au adus la cunoștință că este acuzat de favorizarea infractorului, fiind cercetat în libertate.

„Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casație și Justiție (în cea de a doua zi de la numirea în funcție a inspectorului general, în condițiile în care acesta nu preluase oficial atribuțiile specifice funcției, termenul scurt în care a fost redactată și trimisă la instanță, lipsa avizelor direcțiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentința prin care inculpații au fost obligați la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obținerii unei hotărâri judecătorești favorabile inculpaților și pentru a îngreuna cercetarea judecătorească”, au notat procurorii DNA în rezoluția de începere a urmăririi penale.

În 24 mai, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea ISC. Decizia a fost luată de premier după ce Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituției din procesul „Trofeul Calității” fără să îl informeze pe primul ministru.

În 28 mai, Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut, printr-un document trimis instanței supreme, anularea adresei semnate de fostul șef al instituției Adrian Balaban Grăjdan și reintroducerea ISC ca parte civilă în dosarul „Trofeul calității”. ISC a invocat nerespectarea procedurilor interne în cazul adresei transmise Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) la 22 mai.

În acest dosar, Inspectoratul de Stat în Construcții se constituise parte civilă încă din faza de urmărire penală. Astfel, în 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituția să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, își majorase pretențiile la 7,5 milioane lei, potrivit DNA.

În dosarul „Trofeul calității”, prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici și Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei.

În 20 iunie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. În același dosar au primit pedepse cu executare Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Ioana și Bogdan Popovici.

Completul de cinci judecători a menținut celelalte decizii din 30 ianuarie ale instanței de fond care a judecat dosarul „Trofeul calității”, printre care și cea de despăgubire a ISC.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
El este Mihai, adolescentul român dispărut fără urmă dintr-un orășel din Anglia. Tatăl băiatului are...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Garda Naţională, mobilizată în 15...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
A fost creată prima pereche de buze „nemuritoare” în laborator